[mk_page_section layout_structure=”full” border_color=”” bg_color=”” bg_image=”” predefined_bg=”” attachment=”scroll” bg_position=”left top” bg_repeat=”repeat” bg_stretch=”false” enable_3d=”false” speed_factor=”0.3″ bg_video=”no” video_source=”self” mp4=”” webm=”” ogv=”” poster_image=”” stream_host_website=”youtube” stream_video_id=”” video_mask=”false” bg_gradient=”false” video_color_mask=”” gr_end=”#1e73be” video_opacity=”0.6″ top_shadow=”false” section_layout=”full” min_height=”100″ full_width=”false” full_height=”false” intro_effect=”false” padding_top=”10″ padding_bottom=”10″ margin_bottom=”0″ skip_arrow=”false” skip_arrow_skin=”light” section_id=”” visibility=”” animation=”” el_class=”” first_page=”false” last_page=”false”][vc_column border_color=”” visibility=”” width=”1/6″][/vc_column][vc_column border_color=”” visibility=”” width=”2/3″][mk_fancy_title tag_name=”h2″ style=”false” color=”#13396a” size=”30″ font_weight=”inherit” font_style=”inhert” letter_spacing=”0″ margin_top=”1″ margin_bottom=”0″ font_family=”none” align=”center”]Fitnah: ”Når fristelsene tar overhånd”[/mk_fancy_title][mk_divider style=”thick_solid” divider_width=”custom_width” custom_width=”400″ align=”center” border_color=”#13396a” thickness=”1″ margin_top=”5″ margin_bottom=”30″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]

Skrevet av: Samina Carina Ishaq (nestleder av Madina Institute)

24. august arrangerte Madina Institute et spennende seminar kalt ”Call of duty: modern day fitnah” med Shaykh Ibrahim Hussain fra Toronto, Canada. Temaene var blant annet alkohol, rusmidler, ekstremisme, festing, klubber, baksnakking, sosiale medier, penger, gambling og vold, med andre ord ulike utfordringer i dagens samfunn.

I dag har teknologiske duppeditter tatt overhånd. Et individs liv blir kontrollert av smarttelefoner og andre fancy gjenstander, man skulle nesten tro at man blir styrt av dem. Ja, man kan vel nesten si det. Teknologi har tatt en så stor del av livene våre at vi klarer ikke leve uten disse teknologiske duppedittene. Bare prøv å leve uten Facebook, Instagram, Snapchat og andre applikasjoner for en dag? Er dette noe du vil klare i dag? Denne innovasjonen har resultert til en del utfordringer i hverdagen og særlig i den religiøse praksisen. Sosiale medier og teknologien har viet så stor plass i et individs liv at man fort kan glemme det religiøse aspektet. En kan fort bli tiltrukket etter hva applikasjoner og andre ting som foregår i sosiale medier. Med andre ord man blir lett distrahert i dag. For ikke å snakke om tilgjengeligheten og informasjonen som florerer. I dag kan du få innsikt i alt mulig rart og det bare ved å sitte hjemme og søke deg helt vilt gjennom smart-telefonen eller nettbretten din- bokstavelig talt gjennom et tastetrykk.

[/vc_column_text][mk_image src=”http://madinainstitute.no/wp-content/uploads/2015/09/madina2.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”false” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”border_shadow” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”center” margin_bottom=”10″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]

Relasjonene- er du der eller?

I dag har relasjonene nesten blitt så overfladiske og med det mener jeg at familien for eksempel sitter sammen ved bordet, men det er stille. Eller at en vennegjeng sitter sammen, men samtidig ikke er tilstede. Stillheten og avstanden kommer av at alle er i sine egne verdener og scroller ned bilder eller ser videoer på sine smarttelefoner. Dette var selvfølgelig satt på spissen, men problemet er at sosiale medier har endret relasjonene betraktelig. Sosiale medier spiller en stor rolle i dagens samhandlingsprosesser og hvordan man er med hverandre. Ansikt-til-ansikt relasjonen er ikke like sterk i dag, fordi man kan lettere kontakte hverandre via facebook fremfor møte hverandre fysisk. De gangene man møter hverandre ansikt-til-ansikt så er det stor sannsynlighet for at man fikler med telefonen sin. Bare la oss være ærlige, de gangene man skal spise med venner eller familie så bruker man mye tid på å ”snappe” bilde av maten, eller oppdatere Instagram over hvor man er, eller ”check in” på Facebook. Poenget er at det er mange ytre faktorer som påvirker relasjonene våre i dag. Islam har et sterkt fokus på familien og viktigheten av å ivareta relasjoner og ikke minst hvor viktig det er å være tilstede. Noe som også er gjeldende nå som sosiale medier er her for å bli. Det er viktig at man ivaretar familien og kontinuerlig jobber sammen.

 Når det gjelder venner, er det viktig at man har riktige og gode venner. For hvordan omgivelsene er, har en stor betydning for ditt eget utfall. Det er viktig at man har venner som jobber med religionen og har venner som motiverer deg den rettmessige veien. De 400 eller 500 vennene du har på facebook er ikke ”tilstede” for deg og noen ”likes” på dine bilder eller innlegg, hjelper deg ikke med å takle hverdagen. Poenget er at det er viktige med nære relasjoner og venner som veileder deg den riktige veien. Mange relasjoner har dessverre gått tapt på grunn av at sosiale medier har tatt over mye av den fysiske kontakten- med andre ord er det viktig å ha interaksjon med mennesker like good old fashion styled. Et annet viktig aspekt vedrørende venner er at alkohol, festing, narkotika og lignende har en påvirkning på relasjonene. Dersom man henger med venner som bare fester eller drikker, er det stor sannsynlighet for at du vil bli påvirket og før eller siden bli fristet til å prøve det ut. For eksempel kan man miste kontrollen for så ta noen dårlige valg og dette kan skje oss alle og vi alle gjør feil, men man må være forsiktig og føre var. Poenget er at livsstil og hvordan omgivelsene er har en betydning for dine handlinger og illustrerer viktigheten av å samhandle med ”rettmessige” mennesker. Med rettmessige vil si gode mennesker som utfører gode gjerninger. Her er det viktig å huske at den som er mest ”modest” kledd er ikke alltid den ”gode”, mens den som kanskje ser ”farlig” eller har mer ”liberal stil” kan være det snilleste vesenet. Poenget er at man må ikke la seg lures av utseende, og det er viktig at man leter etter ”ekte” relasjoner og ikke falske mennesker.

Et annet problem med sosiale medier og teknologiske duppeditter er at det har gjort oss mer ”egoistiske”, ifølge Shaykh. Han mente at livene våre har blitt mer basert på å snakke mer om oss, deling av våre bilder, oppdatere våre innlegg om oss og hva vi gjør, hundrevis av selfies av oss selv, altså at det er en sterkt fokus på meg meg meg og hva jeg gjør til enhver tid på sosiale medier. Det handler mer om likes og oppmerksomhet, fremfor andre aspekter. Dette er nok en gang satt på spissen, men det er en sannhet i det. Det er et sterkt fokus på meg og hva jeg gjør i dag. Dette har resultert i at essensen i menneskelige relasjoner har blitt mer kjøligere og fraværende, fordi mye av kommunikasjonen forekommer virtuelt. Derfor er det viktig med riktige venner, produktivitet og engasjement. Med andre ord er menneskelig kontakt, altså ”go back to the basics”.

[/vc_column_text][mk_image src=”http://madinainstitute.no/wp-content/uploads/2015/09/ibrahim1.jpg” image_width=”800″ image_height=”350″ crop=”false” svg=”false” lightbox=”false” frame_style=”border_shadow” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”center” margin_bottom=”10″][vc_column_text disable_pattern=”true” align=”left” margin_bottom=”0″]

Selvdisiplin og fristelser

Som nevnt tidligere påvirker alkohol, narkotika og festing sosiale relasjoner, men det påvirker også den religiøse dimensjonen fordi den forstyrrer balansen og den indre roen man søker etter. Dette er substanser som påvirker den indre fred, hjertet og tankene. Dette gjør at man mister balansen og kontrollen på livet sitt, og derfor er det viktig at man er disiplinert og søker kunnskap. For indre ro og oppnåelse av den sakrale dimensjonen i islam skjer gjennom gode intensjoner og selvdisiplin. Man skal ikke ødelegge kroppen eller påføre seg selv eller andre noen form for skade, derfor fokuserer islam veldig mye på selvdisiplin og avstand av disse ødeleggende faktorene.

Baksnakking er et stort ”no no”. Det er ikke lov i islam og betraktes som å spise kjøttet til broren sin. Dette viser at man skal ikke snakke stygt om noen uansett hva, og viser viktigheten av å passe på tunga og fremme det gode fremfor det dårlige. I dag er det lett å snakke om andre og gjennom sosiale medier er det lett å få tilgang til shady informasjon om noen, men som en muslim eller et menneske er det viktig at man ikke viderefører eller sprer informasjonen videre. Det er viktig at man passer på hva man sier og at man ikke sprer noen rykter eller andre ting om mennesker, for det er ikke akseptabelt uansett hva. Det er viktig å ha respekt for hverandre uansett hva og hvordan relasjonen er. I islam er respekt og det å være god mot hverandre svært viktig. Islam handler om å fremme godhet, være inkluderende og spre positivitet. Mediene har en tendens til å fremme islam som ekstrem eller voldelig, men det er viktig å huske at det er noen få mennesker som er ignorante og misbruker religionen og hva det står for. De har feiltolket religionen og legitimerer dette med islam for egen vinning. Derfor er det viktig at man søker kunnskap og forstår hva islam virkelig står for, noe som er kjærlighet, respekt, inkludering, samhold, solidaritet og toleranse.

Kunnskap- nøkkelen til suksess

Shaykh presiserte flere ganger at kunnskap er løsningen for å forstå religionens mening og for å motstå fristelsene i duniya. Det er viktig at man vet hva islam står for og handler om, at man forstår betydningen av å ha gode relasjoner og fremme medmenneskelighet. Det er viktig at man jobber med seg selv og fokuserer på å bli et bedre menneske og disiplinert. Tiden er dyrebar og ingen vet hva morgendagen bringer, derfor er det viktig at man bruker tiden riktig og fokuserer på de gode aspektene i livet. Vi må forandre på oss selv, altså ”within ourselves”. Fordi til syvende sist er ” being a good muslim is beeing a good human beeing first .” Derfor er det ekstra viktig å være god mot de som ikke er gode mot deg og vise dem hvor vakker islam er i utgangspunktet.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column border_color=”” visibility=”” width=”1/6″][/vc_column][/mk_page_section]
Kontakt oss

Vi er ikke rundt akkurat nå. Men du kan sende oss en e-post og vi vil komme tilbake til deg, asap.

Not readable? Change text. captcha txt